Oletko miettinyt, mitä tempe on ja kannattaako sitä maistaa?
Kannattaa. Joskus vuosia sitten kokeilin pari kertaa, unohdin koko tempen useammaksi vuodeksi ja tuossa yhtenä päivänä tein siitä pitkästä aikaa ruokaa ja hyvää oli.
Ylipäätään kokeilen mielelläni uusia (tai tässä tapauksessa ikivanhoja) kasvisruuan valmistukseen sopivia raaka-aineita. Ne innostavat, inspiroivat ja tekevät kasvisperäisten ruokien tekemisestä ja syömisestä helppoa.
Tempe (tai tempeh) on siis indonesialainen perinteinen (satoja vuosia vanha tapa) valmistaa soijapavut helpommin sulavaan muotoon fermentoimalla (hapattamalla) ne. Tosin Suomessa kaupoista löytää myös herneistä tai lupiinista tehtyä tempeä, enkä kyllä suoraan sanottuna edes muista, mitä noista olen käyttänyt.
Joka tapauksessa tein Chocochilin ohjeella tempe manista ja suosittelen, siitä tulee ihan älyttömän hyvää!
Ruokaan tulisi ohjeen mukaan kukkakaaliriisiä, mutta sitä ei tällä kertaa tehnyt mieli. Niinpä keitin kokonaisia ohrasuurimoita lisukkeeksi. Ne ovat useimmiten riisiä parempi vaihtoehto, suosittelen. Paitsi en risottoon. Sitäkin on tullut kokeiltua eikä ohra toimi siinä.
Tempe manisiin tulee luonnollisesti tempeä. Se heitetään kuumaan pannuun öljyn kanssa ja kypsennetään muutama minuutti niin, että pinnasta tulee kullanruskea. Nostetaan syrjään toviksi.
Seuraavaksi pannnulle lorautetaan lisää öljyä ja heitetään sekaan yksi tai kaksi siivutettua sipulia, valkosipulia (aika reilusti, itse taisin laittaa neljä reilun kokoista kynttä), silputtua inkivääriä (ohjeen mukaan inkiväärisosetta, mutta sitä meillä ei ollut), yksi tuore chili (voi käyttää kuivattuakin tai olla käyttämättä kokonaan), pakastepussillinen edamame-papuja (ohjeen mukaan olisi pitänyt laittaa pitkiä vihreitä papuja, mutta luulin ettei meillä ole niitä ja kun löysin ne edamame-papuja pakastimesta kaivellessani, olin jo ehtinyt innostua edamameista eivätkä peruspavut napanneet ja siis huuhtelin papuja pikkuisen veden alla ennen kuin kippasin ne pannulle, niin sain ne hiukan sulamaan ennen pannulle laittoa).
Perään pari lusikallista valkoviinietikkaa, ketjap manis -kastiketta (se on indonesialaista makeaa soijakastiketta), ehkä desi vettä (ohjeessa puoli desiä, mutta minusta sitä tarvittiin enemmän), vajaa ruokalusikallinen vaahterasiirappia (ohjeessa jotain muuta, mutta meillä ei ollut ehkä kumpaakaan, joten lorautin vaahterasiirappia). Kuumennetaan.
Lopuksi maistetaan suolan tarve ja puristetaan sitruunamehua päälle (tai kaadetaan keltaisesta muovipullosta, kuten meillä). Sitten nautitaan.